Soittimet esittelyssä

Tällä sivulla esittelemme laajan soitinvalikoimamme.

Soitinesittelyistä selviää mm. suositeltu aloitusikä sekä tieto siitä, löytyykö soitinta vuokrasoittimistamme vai tarvitsetko oman soittimen.

Tutustu soittimiin tästä

Puhaltimet

Huilu

Pienimmät alkajat huilunsoitossa ovat usein  7–9 -vuotiaita. Pienemmät musikantit pääsevät alkuun harrastuksessaan käyrällä suukappaleella varustetulla huilulla. Suoraan suukappaleeseen päästään siirtymään yleensä 10–11 -vuotiaana. Kaiken kokoiset huilistit pääsevät nopeasti soittamaan yhdessä toisten kanssa. Orkesterisoitto kuuluukin tärkeänä osana huilunsoittajan opintoihin.

Musiikkiopistolta on mahdollisuus vuokrata instrumentti aluksi, mutta soitinvalinnan varmistuttua on aika hankkia oma huilu. Tällä hetkellä hyvä oppilashuilu maksaa n. 550–650 €. Soittimen hankinnassa kannattaa aina käyttää oman opettajan apua.

Huilunsoiton voi aloittaa myös Suzukimetodilla 5–9 vuotiaana. Kaiken pohjana on soitettavien kappaleiden kuunteleminen etukäteen äänitteeltä sekä vanhemman aktiivinen läsnäolo tunnilla. Nuoteista soitto tulee mukaan erillisellä ohjelmistolla myöhemmin.

Huilu

Klarinetti

Klarinetteja on monen kokoisia ja vireisiä. Tavallisin oppilassoitin on Bb-klarinetti, jota myös orkesterimuusikot yleisimmin käyttävät. Muoviklarinetilla voi hyvin startata soitonopiskelun, mutta myöhemmin on luontevaa siirtyä puiseen klarinettiin.

Klarinetinsoiton voi aloittaa etuhampaiden vaihduttua pysyviin n.7–8 -vuotiaana. Aloittajille musiikkiopistossa on vuokrattavana erikokoisia klarinetteja.

Klarinetti

Oboe

Oboe on puupuhallin, joka kuuluu kaksoisruokolehdykkäsoittimien perheeseen. Sen ääni on selkeä, laulava ja hieman nasaali. Oboen ääntä on verrattu puupuhaltimista sävyltään lähimpänä ihmisääntä olevaksi.

 

Oboen soittamisen voi aloittaa n. 10-vuotiaana. Musiikkiopistolla on vuokrattavana oboeita.

Oboe

Saksofoni

Saksofoniperhe jaetaan tavallisimmin neljään eri saksofonikokoon. Soitin valitaan aina henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaan. Sopraanosaksofoni soveltuu noin 7-vuotiaasta alkaen, alttosaksofoni 9-vuotiaasta alkaen. Kookkaimpia ovat tenorisaksofoni ja baritonisaksofoni.

Musiikkiopistossa on mahdollisuus opiskella sekä kevyttä että klassista saksofoninsoittoa. Erilaisia saksofoneja on myös mahdollista vuokrata.

Saksofoni

Käyrätorvi

Ympyrän muotoon taivutettu käyrätorvi on nykyään yksi orkesterin tärkeimmistä soittimista ja sillä voidaan esittää musiikkia wieniläisklassismista aina tämän päivän modernisteihin asti. Soittimen ääni on luonteeltaan pehmeä, pyöreä ja romanttinen ja se mahdollistaa pitkien kauniiden melodialinjojen soittamisen.

Käyrätorven aloitusikä on n. 7–8 -vuotta. Rautahampaat edessä ovat tärkeät. Opintojen alkaessa käyrätorven voi vuokrata musiikkiopistolta.

Käyrätorvi

Pasuuna

Pasuunaa voidaan käyttää yhtä hyvin klassisien kuin jazz- ja viihdemusiikinkin kokoonpanoissa. Pasuunalle on sävelletty monenlaista musiikkia, aina suurien orkesterien kanssa soitettavista sooloteoksista yksin soitettaviin kappaleisiin.

Pasuunansoitossa aloitusikä on n. 10 vuotta. Musiikkiopistolta on mahdollisuus vuokrata soitin.

Pasuuna

Baritonitorvi

Puhallinorkestereissa ja brittiläisessä brass bandeissa tämä peltiselloksikin tituleerattu soitin on tärkeässä asemassa. Baritonitorvi on myös perinteisen suomalaisen vaskiseitsikon sielu.

Baritonitorvi eli kansainvälisesti Euphonium, on tuuban pikkuveli, ja sen soiton voikin aloittaa vaikka jo 7-vuotiaana. Sen suukappale on samankokoinen kuin pasuunassa ja niinpä sen äänialakin on aikalailla sama. Soittimen voi vuokrata musiikkiopistolta.

Baritonitorvi

Tuuba

Valtavasta koosta huolimatta tuuba on yksi notkeimmista soittimista ja sillä voi soittaa miltei mitä vain viulukapriiseista funkiin!

Tuubansoiton voi aloittaa n. 9-vuoden iässä. Soittimen voi vuokrata musiikkiopistolta.

Tuuba

Trumpetti

Trumpetti on kirkasääninen vaskipuhallin, jota käytetään lukuisissa eri musiikkityyleissä. Trumpetinsoiton aloitusikä riippuu soittajan fyysisistä ominaisuuksista, tavallisimmin aloitusikä on noin seitsemän vuotta. Nuorimmat soittajat aloittavat opintonsa usein kornetilla, joka on trumpettia hieman pienempi ja kevyempi soitin. Opintojen edetessä kornetti vaihdetaan jossakin vaiheessa trumpettiin. Trumpetti ja kornetti ovat orkesterisoittimia ja yhteissoitto aloitetaankin välittömästi opintojen alussa.

Trumpetteja ja kornetteja voi vuokrata musiikkiopistolta opintojen alkaessa. Oman soittimen hankinnasta kannattaa neuvotella soitonopettajan kanssa.

Trumpetti

Jousisoittimet

Alttoviulu

Alttoviulu on viulua matalampisointinen jousisoitin. Yleensä alttoviuluun siirrytään muutaman vuoden viuluopintojen jälkeen, mutta voi alttoviululla aloittaakin.
Musiikkiopistolta saa vuokrata soittimen.

Alttoviulu

Kontrabasso

Kontrabasso on jousisoittimista suurin ja matalaäänisin. Se on tärkeä ja monipuolinen soitin orkesterissa ja muussa yhteissoitossa. Tunneilla käydään läpi monipuolisesti eri musiikkityylejä. Kontrabassoa voi soittaa seisten tai istuen. Sopivankokoisen soittimen voi vuokrata musiikkiopistolta.

Kontrabasso

Sello

Sellon soittamisen voi aloittaa jo alle kouluikäisenä, sillä selloja, kuten muitakin jousisoittimia, on erikokoisia soittajan koon mukaan. Sello on tärkeässä osassa täydentämässä orkestereiden ja kamarimusiikkiyhtyeiden sointia.

Sello

Viulu

Viulu on jousisoitin; niistä korkeaäänisin. Yleisin viulunsoiton aloitusikä on 7–9 vuotta. Soitinta ei tarvitse olla valmiina, vaan sen voi vuokrata musiikkiopistolta. Jos haluaa ostaa oman soittimen, kannattaa kysyä opettajan apua, jotta soitin on sopivan kokoinen ja soittokelpoinen.
Viululla pääsee nopeasti soittamaan yhdessä muiden kanssa.

Viulu

Kielisoittimet

Kantele

Kantele on Suomen kansallissoitin, jolla on suuri symbolinen merkitys. Sen opiskelun voi aloittaa jo 7-vuotiaana. Kantele sopii erinomaisesti kansanmusiikin esittämiseen, mutta yhä enemmän sitä käytetään myös klassisen musiikin instrumenttina. Sen kauniin heleä ääni ja intiimi sointi lumoaa kuulijan. Kantele on nykyisin saanut yhä enemmän jalansijaa myös rytmimusiikin (pop-rock) soittimena, jonka soittamisen tavat ovat jatkuvasti monipuolistuneet. Tavallisen kanteleen rinnalle on tullut soitinkehityksen myötä sähköiset kanteleet, jotka viehättävät erityisesti nuoria soittajia. Kantele on sekä säestys- että melodiasoitin. Mikkelin musiikkiopistolla on kanteleryhmiä, joissa 4–8 oppilasta soittaa yhdessä erilaisia kanteleita. Kamarimusiikki soi hyvin kanteleyhtyeessä.

Kantele

Kitara

Kitarassa on moni-ilmeinen ja ilmaisuvoimainen ääni ja se taipuu hyvin sekä soolo- että säestyssoittimeksi. Kitara on hinnaltaan edullinen ja helposti mukana kuljetettava soitin. Asiallinen oppilaskitara maksaa n. 150–500 euroa.

Tavallisin ikä kitaransoittoharrastuksen aloittamiselle on 6–13 vuotta.

Soittimia on saatavilla erikokoisia oppilaan iän ja koon mukaan. Opettaja avustaa mielellään kitaran valinnassa.

Kitara

Sähköbasso

Sähköbassotunneilla opiskellaan instrumentin perusteet ja annetaan peruselementit päämäärätietoiseen harjoitteluun. Tunneilla perehdytään monipuolisesti rytmimusiikkiin, sen eri tyylilajeihin ja niille olennaisiin soittotekniikoihin. Yhteismusisointi bändissä tuo sähköbassonsoittajalle hyvän mahdollisuuden kehittää instrumenttitaitoja monipuolisesti. Esiintymisiä on lukuvuoden aikana musiikkiopiston järjestämissä oppilaskonserteissa ja tapahtumissa. Instrumenttiopiskelu antaa valmiudet jatko-opintoihin.

Sähköbasso

Sähkökitara

Sähkökitara on tuttu näky yhtyeissä miltei jokaisessa rytmimusiikin tyylilajissa. Tyylien, saundien ja soittotekniikoiden runsas kirjo tekee siitä mielenkiintoisen instrumentin, joka tarjoaa opiskelijalle ainutlaatuisen väylän itseilmaisuun.

Kitaratunneilla tutustutaan monipuolisesti sähkökitaran rooliin rytmimusiikin lukuisissa tyylilajeissa antaen oppilaalle valmiudet kehittää omaa tyyliä ja ilmaisua. Sähkökitara on mainio yhtyesoitin, joten yhteistyö musiikkiopiston bändi- ja teoriaryhmien kanssa on oleellinen osa opiskelua. Instrumenttiopiskelu antaa valmiudet jatko-opintoihin.

Sähkökitara

Lyömäsoittimet

Lyömäsoittimet

Lyömäsoittimet

Mikkelin musiikkiopistossa annetaan sekä klassista että rytmimusiikin lyömäsoitinopetusta. Alkeisopetuksessa opetus on kaikille samanlaista. Opiskelun aluksi keskitytään perusasioihin kuten kapulaote, käsien liikeradat, nuotinlukutaito, eri rytmeihin sopivat käsijärjestykset, helpot kompit, soittoasento jne.

Opiskelun alkaessa opiskelijalla tulee olla omat rumpukapulat, oppikirjat, metronomi sekä soittoalusta, joka voi olla pikkurumpu, kuminen harjoitusalusta tai vastaava. Koska alkeisopetus painottuu käsien motoriikkaan, ei rumpusettiä tarvitse heti alussa hankkia.

Opiskelun edetessä klassisessa soitossa tulevat mukaan melodiset lyömäsoittimet, kuten ksylofoni/marimba ja patarummut. Rytmimusiikissa painotetaan rumpusetin soittoa, mutta settiä soitetaan myös klassisen painotuksen valinneiden kanssa.

Lyömäsoitinopiskelussa yhteissoitolla on suuri merkitys. Opiston orkestereissa ja yhtyeissä on mukana lyömäsoittimet.

Lyömäsoitinperheeseen kuuluu yli sata erilaista instrumenttia, niinpä tätä voikin kutsua aika mielenkiintoiseksi puuhamaaksi ja se sopii erinomaisesti myös tytöille.

Lyömäsoittimet

Muut soittimet

Piano

Pianonsoiton aloitusikä on yleensä 6–10 vuotta, mutta soitin sopii hienosti kaikenikäisille käsille. Soiton voi myös aloittaa jo ennen kouluikää. Opiskelu edellyttää, että kotona oppilaalla on akustinen piano. Sähköpianot eivät sovellu harjoitteluun.

Piano on soitin, jolla jo yksin soittaminen kuulostaa komealta – onhan soittajalla käytössään kokonainen kahdeksankymmenenkahdeksan koskettimen rivistö!  Sen lisäksi pianistit pääsevät musisoimaan keskenään neli- ja kuusikätisesti sekä yhdessä muiden soittimien soittajien kanssa.

Vapaan säestyksen tunneilla opit soittamaan soinnuista ja säestämään kappaleita sointumerkeistä.
Lisäksi perehdytään sointurakenteisiin ja erilaisiin säestysrytmeihin.
Harjoitellaan laulajan säestämistä ja yhteismusisointia. Opitaan yhdistämään melodia ja moniääninen säestys.

Piano

Harmonikka

Harmonikan opiskelun voi aloittaa noin 7-vuotiaana, jolloin lapsen motoriset taidot ovat kehittyneet riittävästi. Harmonikka on monipuolinen soitin. Se sopii yhtä hyvin klassiseen kuin rytmimusiikkiin – sillä voit soittaa sonaattia ja tangoa. Harmonikka on samalla sekä melodia- että säestyssoitin, jolla voit säestää muita tai sitten soittaa itse melodiaa ja samalla säestää itseäsi. Myös kansanmusiikkia voi helposti sottaa harmonikalla.

Harmonikka

Laulu

Laulunopetuksessa äänenkäytön lähtökohtana on luonnollinen ja terve tapa tuottaa ääntä. Laulutunneilla opitaan päämäärätietoisen harjoittelun peruselementtejä ja käydään monipuolisesti läpi eri musiikkityylejä. Laulussa on mahdollista suuntautua joko klassiseen tai rytmimusiikin lauluun painottaen oppilaan omia mielenkiinnon kohteita. Esiintymiset lukukauden aikana musiikkiopiston oppilaskonserteissa ja tapahtumissa kehittävät esiintymisvalmiuksia. Lauluharrastusta suositellaan yli 10-vuotiaille.

Laulu