Yhteismusisointi

Varsinaisen soitonopetuksen lisäksi erilaiset yhteismusisointimuodot ovat tärkeä osa musiikin oppimista.

Mikkelin musiikkiopistossa on monipuolinen tarjonta yhteismusisointiin. Lue lisää meidän orkestereista, kuoroista, bändeistä, lauluyhtyeestä ja pienryhmistä.

Orkesterit

Tutustu tästä orkestereihimme:

Juniori winds
Juniori winds

JUNIORI WINDS, joht. Marika Lindstedt
ma 15.30-16.30 

Juniori winds-puhallinorkesterissa soittaa ala- ja yläkoululaisia, joilla soittoharrastusta on takanaan vähintään kolme vuotta. Orkesterisoitto on jo tuttua ja nyt on aika opetella vaikeampia stemmoja ja nyanssejen käyttöä orkesterisoitossa. Orkesteri on esiintynyt viime vuosien aikana musiikkiopiston konserteissa ja mm. Linnanmäen Kevätkarnevaaleilla. Orkesteri esiintyy vuoden aikana 4-7 kertaa.

ABC-Winds
ABC-Winds

ABC-WINDS, joht. Marika Lindstedt
ma 16.30-17.15 

Abc winds-puhallinorkesterissa opitaan orkesterisoiton aakkoset. Mukaan voit tulla jo kun soittoharrastusta on takana ensimmäinen vuosi. Tarvittaessa soittajille räätälöidään oman soittotaidon mukaiset stemmat, mukaan pääsevät niin puhallin- kuin lyömäsoittajatkin. Esiintymisiä Abc Windsillä on vuoden aikana 4-7.

Mikkeli winds
Mikkeli winds

MIKKELI WINDS, joht. Heikki Sillanpää
ma 17.30-19.00

Mikkeli Winds on musiikkiopiston oma klassinen puhallinorkesteri, joka koostuu sekä opiston oppilaista että ulkopuolelta tulevista soittajista. Windsiin tullaan mukaan kun opintoja on jo takana useampi vuosi.

Winds esiintyy vuodessa n. 6-10 kertaa; esiintymisiä on myös yhteistyössä eri orkestereiden kanssa ja osa niistä suuntautuu eri puolille Suomea ja myös ulkomaille.

Mikkelin Varuskuntasoittokunnan perinneyhdistys on Windsin kummi ja tärkein yhteissoittokumppani. Windsin ohjelmisto koostuu monipuolisesti sekä klassisesta että viihteellisestä musiikista.

Vilhonkadun kamariorkesteri
Vilhonkadun kamariorkesteri

VILHONKADUN KAMARIORKESTERI, joht. Olli Helske
ti 18.00-19.30
Kun Mikkelin musiikkiopiston kamariorkesteri koottiin uudelleen parin vuoden hiljaiselon jälkeen vuonna 1999, se sai nykyisen nimensä Vilhonkadun kamariorkesteri. Orkesterissa soittavat musiikkiopiston vanhimmat jousisoitinoppilaat, tarvittaessa mukana on myös puhaltimia sekä muita soittimia. Orkesteria on vuodesta 1999 alkaen johtanut Olli Helske lukuunottamatta lukuvuotta 2005-06. Keväällä 2006 orkesterin johtajana toimi Inga Laasanen. Vaikka orkesterin ohjelmisto koostuu pääosin perinteisestä klassisesta musiikista, ei kevyempääkään ohjelmistoa ole unohdettu.

Merkittävimpiä konsertteja vajaan kymmenen vuoden olemassaolon aikana ovat olleet kaksi suurta kirkkokonserttia. Vuonna 2002 toteutettiin J.B. Vanhalin Stabat Mater, solisteina Piritta Heinonen ja Tiina Penttinen sekä vuonna 2004 C.H. Graunin pääsiäisoratorio Der Tod Jesu, solisteina Piritta Heinonen, Lasse Penttinen ja Ville Rusanen. Molemmat konsertit toteutettiin yhteistyössä Mikkelin Yhteiskoulun lukion kuoron kanssa.

Orkesteri on konsertoinut kotimaan lisäksi myös ulkomailla. Vuosina 2000, 2002 ja 2005 Saksassa sekä 2004 Tsekissä. Keväällä 2008 toteutettiin 11 päivän konserttikiertue Latviaan, Tsekkiin ja Puolaan.

Minijouset
Minijouset

MINIJOUSET, joht. Inga Nikander
ke 15.30-16.30

Minijouset on pienimpien jousisoittajien orkesteri. Lapset tulevat orkesteriin, kun ovat soittaneet soitintaan noin kaksi vuotta. Minijousissa opetellaan orkesterisoiton alkeita, muiden kuuntelua, orkesterinjohtajan seuraamista, nuottien lukemista, improvisointia. Vuoden aikana orkesterilla on useampia esiintymisiä esim. SPR:n nälkäpäiväkonsertissa, joulukonsertissa, lastenkonsertissa ja joskus myös vierailuja musiikkiopiston sivutoimipisteisiin, joissa järjestetään yhteiskonsertti paikallisten soittajien kanssa.

Juniorijouset
Juniorijouset

JUNIORIJOUSET, joht. Emmi Salmi
ke 16.30-17.30
Minijousien jälkeen Junioirijouset on seuraava jousiorkesteri. Siihen tullessaan lapset ovat soittaneet jo muutaman vuoden soittimiaan. Juniorijousissa soitetaan monenlaista musiikkia, opetellaan lisää orkesterisoittoon liittyviä asioita, improvisoidaa. Oppilaat pääsevät myös itse johtamaan orkesteria. Vuoden aikana orkesterilla on useampia esiintymisiä esim. SPR:n nälkäpäiväkonsertissa, joulukonsertissa, lastenkonsertissa ja joskus myös vierailuja musiikkiopiston sivutoimipisteisiin, joissa järjestetään yhteiskonsertti paikallisten soittajien kanssa.

Winds jazz orchestra
Winds jazz orchestra

WINDS JAZZ ORCHESTRA, joht. Heikki Sillanpää
ke 17.30-19.00

Kapellimestari Markku Renko perusti Big Band musiikkia esittävän jazzorkesterin Winds Jazz Orchestran joulukuussa 2003 Mikkelin musiikkiopistoon. WJO on tehnyt lukuisia esiintymisiä Mikkelin alueella. Keväällä 2008 orkesteri teki konserttimatkan Varsovaan.

Winds Jazz Orchestra soittaa rytmimusiikkia monessa eri genressä ja käyttää keikoillaan usein laulusolisteja. WJO on Suomen Big Band yhdistyksen jäsen http://www.sbby.com/

Kuorot

Tutustu tästä kuoroihimme:

Musiikkiopiston kuoro
Musiikkiopiston kuoro

MUSIIKKIOPISTON KUORO joht. Jukka Korhonen
to 19.00-20.30

Musiikkiopiston kuoro toimii avoimen musiikkiopiston puolella ja on suunnattu aikuisille. Harjoitukset pidetään musiikkiopiston salissa ja kuoron johtajana toimii Jukka Korhonen.

Kuoro osallistuu musiikkiopiston konserttitoimintaan aktiivisesti ja esiintyy isoimmissa tapahtumissa monipuolisilla ohjelmistoilla.

Lapsi- ja Juniorikuoro
Lapsi- ja Juniorikuoro

LAPSIKUORO, joht. Päivi Juopperi
ti 18.00-19.15

Musiikkiopiston lapsikuoroon ovat tervetulleita kaikki 6-9-vuotiaaat laulamisesta innostuneet tytöt ja pojat ja Juniorikuoroon yli 9-vuotiaat. Mukaan pääsevät sekä musiikkiopistossa opiskelevat oppilaat että opiston ulkopuolelta tulevat lapset. Joka lukukausi kuoro esiintyy muutamissa musiikkiopiston tai sen ulkopuolisissa tilaisuuksissa. Kuoroa johtaa Päivi Juopperi.

Kuorossa lapset oppivat kuuntelemaan toisiaan. Yhteistä säveltä etsitään ääniharjoitusten kautta ja moniäänisyyteen tutustutaan kaanonien ja helppojen kaksiäänisten laulujen kautta. Rytmiikka on tärkeä osa musisoinnin ja laulamisen riemua. Siihen liittyviä leikkejä ja harjoituksia tehdään paljon, sillä musiikkia ei ole ilman liikettä.

Tervetuloa mukaan virittämään äänesi kohti riemukasta musisointia ja mukavaa yhdessä tekemistä!
Lapsikuoroon ilmoittautuminen
https://mlimo.eepos.fi/#/forms

Bändit

Mikkelin musiikkiopiston bändit koostuvat rytmimusiikin instrumentteja opiskelevista oppilaista ja opetus on ryhmäopetusta. Tunneilla tutustutaan rytmimusiikin soittimien rooleihin ja afroamerikkalaisen musiikin eri tyyleihin. Lisäksi tunneilla opetellaan, miten toimia bändissä ja käydään läpi bändisoitossa tarvittavia laitteita sekä niiden toimintaperiaatteita.

Bändit esiintyvät musiikkiopiston järjestämissä tapahtumissa ja konserteissa. Esiintymisiä on vuodessa kolmesta viiteen kertaan. Bänditoiminta kartuttaa instrumenttitaitoja ja kehittää sosiaalisia taitoja.

BÄNDI I ma klo 15.30-17.00

BÄNDI  II ti klo 16.15-17.45

BÄNDI  III to klo 17.30-19.00

JUNNUBÄNDI ti klo 15.15-16.15

 

Lauluyhtyeet

Mikkelin musiikkiopiston lauluyhtye on rytmimusiikkilaulua opiskelevista oppilaista koostuva kokoonpano. Lauluyhtye taipuu erittäin monipuolisesti eri rytmimusiikkityyleihin. Lauluyhtye on  noin 3-8 laulajan muodostama kokoonpano, jossa kutakin ääntä laulaa pääasiallisesti vain yksi laulaja. Pienessä ryhmässä laulaminen on hauskaa, motivoivaa ja sopivasti haasteellista.

 

Pienryhmät

Musiikkiopistossa on noin kuusitoista erilaista pienryhmää, joita on lähes kaikissa soittimissa. Viime vuosina kamarimusiikkia on lisätty joka vuosi resurssien puitteissa.

Pienryhmät luovat oppilaille uuden ja erilaisen näkökulman musiikin tekemiseen. Toisen muusikon kuunteleminen ja yhdessä soittaminen on kehittävää ja sosiaalisuudessaan kasvattavaa. Se luo uuden näkökulman musiikkiin.

Musiikkiopistossa on jousikvartetti, pianotrio, vaskikvintetti, sekä kitara-, jousi-, huilu- ja kanteleryhmiä. Kokoonpanojen kirjo on laaja aina duoista oktettiin asti. Pianisteille luontevaa on nelikätisesti soittaminen ja säestystehtävät.

Isojen orkesterien ohella pienryhmät ovat opiston työn kauniita kukkasia, jotka näkyvät myös ulospäin talostamme. Pienryhmät esiintyvät jatkuvasti erilaisissa tilaisuuksissa niin yksityisissä juhlissa kuin lippulaivoina musiikkiopiston omissa konserteissa.

Lukuvuosi 2021-2022

Tutustuthan lukuvuositiedotteeseen.