Soittimet esittelyssä

Tällä sivulla esittelemme laajan soitinvalikoimamme.

Soitinesittelyistä selviää mm. suositeltu aloitusikä sekä tieto siitä, löytyykö soitinta vuokrasoittimistamme vai tarvitsetko oman soittimen.

Tutustu soittimiin tästä

Puhaltimet

Huilu

Huilu kuuluu puupuhaltimien soitinryhmään. Nykyään huilut tehdään kuitenkin useimmiten metallista. Huilun laulava ääni sopii monenlaisen musiikin esittämiseen.

Huilunsoiton voi aloittaa jo eskari-iässä vaikkapa soitinvalmennusryhmässä, mutta myöhemminkin ehtii hyvin mukaan. Opistolla on vuokrattavana sopivan kokoisia instrumentteja kaiken kokoisille soittajille.

Näin on mahdollista tutustua kunnolla uuteen soittimeen ennen kuin hankkii itselleen oman. Uudet oppilashuilut maksavat tällä hetkellä n. 600-700€. Soittimen hankinnassa kannattaa aina käyttää oman opettajan apua. Huilisti pääsee nopeasti soittamaan myös yhdessä kavereiden kanssa. Yhteissoittoa on mahdollisuus harrastaa monenlaisissa kokoonpanoissa ja se kuuluu kivana osana
kaikkien huilunsoittajien musiikkiopintoihin.

Huilu

Klarinetti

Klarinetti on puupuhallin ja sen soittamisen voi aloittaa jo eskari-iässä joko soitinvalmennuksessa tai varsinaisena oppilaana. Nuorimmille soittajille on pienempiä klarinetteja, joita voi vuokrata musiikkiopistolta soittotaipaleensa alussa.

Hyvän oman oppilasklarinetin voi ostaa myöhemmin opintojen edettyä. Niiden hinta on noin 500-600€.

Klarinetissa on kaunis ja pehmeä ääni ja se sopii monenlaiseen musiikkiin.

Klarinetti

Oboe

Oboe on puupuhallin, jolla on selkeä, kaunis ja laulava ääni. Oboe on tärkeä soitin sinfoniaorkestereissa ja monenlaisissa puhallinkokoonpanossa.

Soittimeen pääsee tutustumaan jo eskari-iässä soitinvalmennusryhmässä. Opistolla on lainattavana kevyempiä ja pienempiä soittimia ensiaskeliin.

Lainattavissa on myöhemmin myös lasten oboe ja täysikokoisia oboeita.

Oboe

Saksofoni

Saksofoni kuuluu puupuhaltimiin, mutta sen runko on valmistettu ohuesta metallista. Saksofoninsoiton voi aloittaa kevennetyillä oppilassoittimilla eskari-iässä soitinvalmennuksessa.

Alttosaksofoni on jo isompi instrumentti ja sen soitto päästään aloittamaan noin 9-vuoden iässä.

Oppilaalle sopivat saksofonit maksavat n.500-900€. Soittimen hankinnassa on hyvä pyytää opastusta omalta opettajalta.

Musiikkiopistossa on mahdollista opiskella sekä kevyttä että klassista saksofoninsoittoa. Saksofonin ääni on sointiväriltään erittäin monipuolinen ja se soveltuu hyvin eri musiikkityylien soittamiseen.

Saksofoni

Trumpetti

Trumpetti on kirkasääninen vaskipuhallin, jolla voi soittaa hyvin monenlaista musiikkia. Trumpettia käytetäänkin lukuisissa eri musiikkityyleissä. Aloitusikä riippuu osittain soittajan fyysisistä ominaisuuksista, mutta valmennusryhmissä trumpettiin pääsee tutustumaan jo vaikka eskari-iässä. Nuorimmat soittajat aloittavat opintonsa
kornetilla, joka on trumpettia hieman pienempi ja kevyempi soitin.

Sekä trumpetti että kornetti ovat orkesterisoittimia ja
yhteissoittoa päästäänkin aloittamaan heti opintojen alkuvaiheessa pienryhmissä ja alkeisorkesterissa.

Sopivan kokoisia soittimia voi vuokrata musiikkiopistolta opintojen alkaessa. Oman soittimen hankinnasta kannattaa aina neuvotella oman opettajan kanssa.

Trumpetti

Pasuuna

Pasuuna on vaskipuhallin, jonka tunnistaa sen slidesta (suom. luistista) ja jota liikuttamalla soittimen ääntä saa muokattua. Pasuunan sointi taipuu kauniin pehmeistä melodioista jyriseviin fanfaareihin.

Monipuolisuutensa vuoksi soitinta voidaankin käyttää kaikenlaisissa musiikkityyleissä. Pasuunan voi bongata sinfonia- ja puhallinorkestereista, big bandeistä tai vaikkapa televisio-ohjelmien livebändeistä.

Pasuunansoiton voi aloittaa jo vaikkapa eskarilaisten valmennusryhmässä. Rautahampaiden vaihtuminen eteen auttaa soittamista, mutta ei ole välttämätöntä. Musiikkiopistolta löytyy lainattavaksi sopivan kevyitä ja pieniä soittimia.

Pasuuna

Baritonitorvi

Baritonitorvi on omimmillaan kauniiden melodioiden tulkinnassa. Soittimen englanninkielinen nimi euphonium tarkoittaakin ”kauniisti soivaa”.

Baritonitorvi on käytössä yleisesti eri puhallinkokoonpanoissa puhallinorkestereista vaskiyhtyeisiin, ja on näissä useinkin hyvin solistisessa roolissa.

Baritonitorvensoitosta innostunut pääsee tutustumaan soittimeensa jo vaikkapa eskari-ikäisten valmennusryhmissä. Musiikkiopistolta löytyy lainattavaksi sopivan kevyitä ja pieniä soittimia.

Baritonitorvi

Tuuba

Tuuba on vaskipuhaltimista suurin ja matalaäänisin.

Äänialansa vuoksi tuuba soveltuu hyvin niin bassomaiseen komppailuun kuin pehmeisiin ja kauniisiin melodioihin.

Yhteissoitossa tuuba on usein käytössä sinfonia- ja
puhallinorkestereissa sekä erityylisissä vaskiyhtyeissä ja brass bandeissä.

Tuubasoitosta innostunut pääsee tutustumaan soittimeen jo vaikkapa eskari-ikäisten valmennusryhmissä.

Musiikkiopistolta löytyy lainattavaksi sopivan kevyitä ja pieniä soittimia.

Tuuba

Käyrätorvi

Ympyrän muotoon taivutettu käyrätorvi on nykyään yksi orkesterin tärkeimmistä soittimista ja sillä voidaan esittää musiikkia wieniläisklassismista aina tämän päivän modernisteihin asti. Soittimen ääni on luonteeltaan pehmeä, pyöreä ja romanttinen ja se mahdollistaa pitkien kauniiden melodialinjojen soittamisen.

Käyrätorven aloitusikä on n. 7–8 -vuotta. Rautahampaat edessä ovat tärkeät. Opintojen alkaessa käyrätorven voi vuokrata musiikkiopistolta.

Käyrätorvi

Jousisoittimet

Alttoviulu

Alttoviulu on viulua matalampisointinen jousisoitin. Yleensä alttoviuluun siirrytään muutaman vuoden viuluopintojen jälkeen, mutta voi alttoviululla aloittaakin.
Musiikkiopistolta saa vuokrata soittimen.

Alttoviulu

Kontrabasso

Kontrabasso on jousisoittimista suurin ja matalaäänisin. Se on tärkeä ja monipuolinen soitin orkesterissa ja muussa yhteissoitossa. Tunneilla käydään läpi monipuolisesti eri musiikkityylejä. Kontrabassoa voi soittaa seisten tai istuen. Sopivankokoisen soittimen voi vuokrata musiikkiopistolta.

Kontrabasso

Sello

Sellon soittamisen voi aloittaa jo alle kouluikäisenä, sillä selloja, kuten muitakin jousisoittimia, on erikokoisia soittajan koon mukaan. Sello on tärkeässä osassa täydentämässä orkestereiden ja kamarimusiikkiyhtyeiden sointia.

Sello

Viulu

Viulu on jousisoitin; niistä korkeaäänisin. Yleisin viulunsoiton aloitusikä on 7–9 vuotta. Soitinta ei tarvitse olla valmiina, vaan sen voi vuokrata musiikkiopistolta. Jos haluaa ostaa oman soittimen, kannattaa kysyä opettajan apua, jotta soitin on sopivan kokoinen ja soittokelpoinen.
Viululla pääsee nopeasti soittamaan yhdessä muiden kanssa.

Viulu

Kielisoittimet

Kantele

Kantele on Suomen kansallissoitin, jolla on suuri symbolinen merkitys. Sen opiskelun voi aloittaa jo 7-vuotiaana. Kantele sopii erinomaisesti sekä klassisen että kansanmusiikin esittämiseen. Kantele on nykyisin saanut yhä enemmän jalansijaa myös rytmimusiikin (pop-rock) soittimena, jonka soittamisen tavat ovat jatkuvasti monipuolistuneet. Kantele on sekä säestys- että melodiasoitin, sen kauniin heleä ääni ja intiimi sointi lumoaa kuulijan. Mikkelin musiikkiopistolla on kanteleryhmiä, joissa soitetaan yhdessä erilaisilla kanteleilla; kamarimusiikki soi hyvin kanteleyhtyeessä!

Kantele

Kitara

Kitara on monipuolinen ja ilmaisuvoimainen soitin. Kitaraa voi soittaa yksin, kavereiden kanssa ja kitaraorkesterissa. Kitara soveltuu hyvin monenlaisen musiikin soittamiseen sekä säestyssoittimeksi.

Kitaransoiton voi aloittaa 6 vuotiaana ja myöhemminkin milloin vain. Kitaroita löytyy kaikenikäisille ja -kokoisille soittajille ja se kulkee helposti mukana. Kitara on edullinen soitin: sopivan kitaran saa hankittua jo parilla sadalla eurolla ja opettaja neuvoo mielellään soittimen valinnassa. Kitaroita on myös vuokrattavissa musiikkiopistolta.

Kitara

Sähköbasso

Sähköbassotunneilla opiskellaan instrumentin perusteet ja annetaan peruselementit päämäärätietoiseen harjoitteluun. Tunneilla perehdytään monipuolisesti rytmimusiikkiin, sen eri tyylilajeihin ja niille olennaisiin soittotekniikoihin. Yhteismusisointi bändissä tuo sähköbassonsoittajalle hyvän mahdollisuuden kehittää instrumenttitaitoja monipuolisesti. Esiintymisiä on lukuvuoden aikana musiikkiopiston järjestämissä oppilaskonserteissa ja tapahtumissa. Instrumenttiopiskelu antaa valmiudet jatko-opintoihin.

Sähköbasso

Sähkökitara

Sähkökitara on tuttu näky yhtyeissä miltei jokaisessa rytmimusiikin tyylilajissa. Tyylien, saundien ja soittotekniikoiden runsas kirjo tekee siitä mielenkiintoisen instrumentin, joka tarjoaa opiskelijalle ainutlaatuisen väylän itseilmaisuun.

Kitaratunneilla tutustutaan monipuolisesti sähkökitaran rooliin rytmimusiikin lukuisissa tyylilajeissa antaen oppilaalle valmiudet kehittää omaa tyyliä ja ilmaisua. Sähkökitara on mainio yhtyesoitin, joten yhteistyö musiikkiopiston bändi- ja teoriaryhmien kanssa on oleellinen osa opiskelua. Instrumenttiopiskelu antaa valmiudet jatko-opintoihin.

Sähkökitara

Lyömäsoittimet

Lyömäsoittimet

Lyömäsoittimet

Mikkelin musiikkiopistossa annetaan sekä klassista että rytmimusiikin lyömäsoitinopetusta. Alkeisopetuksessa opetus on kaikille samanlaista. Opiskelun aluksi keskitytään perusasioihin kuten kapulaote, käsien liikeradat, nuotinlukutaito, eri rytmeihin sopivat käsijärjestykset, helpot kompit, soittoasento jne.

Opiskelun alkaessa opiskelijalla tulee olla omat rumpukapulat, oppikirjat, metronomi sekä soittoalusta, joka voi olla pikkurumpu, kuminen harjoitusalusta tai vastaava. Koska alkeisopetus painottuu käsien motoriikkaan, ei rumpusettiä tarvitse heti alussa hankkia.

Opiskelun edetessä klassisessa soitossa tulevat mukaan melodiset lyömäsoittimet, kuten ksylofoni/marimba ja patarummut. Rytmimusiikissa painotetaan rumpusetin soittoa, mutta settiä soitetaan myös klassisen painotuksen valinneiden kanssa.

Lyömäsoitinopiskelussa yhteissoitolla on suuri merkitys. Opiston orkestereissa ja yhtyeissä on mukana lyömäsoittimet.

Lyömäsoitinperheeseen kuuluu yli sata erilaista instrumenttia, niinpä tätä voikin kutsua aika mielenkiintoiseksi puuhamaaksi ja se sopii erinomaisesti myös tytöille.

Lyömäsoittimet

Muut soittimet

Piano

Pianonsoiton aloitusikä on yleensä 6–10 vuotta, mutta soitin sopii hienosti kaikenikäisille käsille. Soiton voi myös aloittaa jo ennen kouluikää. Opiskelu edellyttää, että kotona oppilaalla on akustinen piano. Sähköpianot eivät sovellu harjoitteluun.

Piano on soitin, jolla jo yksin soittaminen kuulostaa komealta – onhan soittajalla käytössään kokonainen kahdeksankymmenenkahdeksan koskettimen rivistö!  Sen lisäksi pianistit pääsevät musisoimaan keskenään neli- ja kuusikätisesti sekä yhdessä muiden soittimien soittajien kanssa.

Vapaan säestyksen tunneilla opit soittamaan soinnuista ja säestämään kappaleita sointumerkeistä.
Lisäksi perehdytään sointurakenteisiin ja erilaisiin säestysrytmeihin.
Harjoitellaan laulajan säestämistä ja yhteismusisointia. Opitaan yhdistämään melodia ja moniääninen säestys.

Piano

Harmonikka

Harmonikka on soitin, jolla soittaja voi helposti tuottaa sekä kappaleen melodian että säestyksen rytmin ja sointupohjan. Harmonikalla voidaan soittaa monipuolista ohjelmistoa perinteisestä vauhdikkaasta polkasta elokuvasävelmiin. Yhteissoitto muiden harmonikansoittajien kanssa onnistuu jo opintojen alkuvaiheessa. Sopiva aloitusikä on noin 6-vuotiaasta ylöspäin. Soittimen hankinnassa kannattaa kysyä neuvoa opettajalta.

Harmonikka

Laulu

Laulunopetuksessa äänenkäytön lähtökohtana on luonnollinen ja terve tapa tuottaa ääntä. Laulutunneilla opitaan päämäärätietoisen harjoittelun peruselementtejä ja käydään monipuolisesti läpi eri musiikkityylejä. Laulussa on mahdollista suuntautua joko klassiseen tai rytmimusiikin lauluun painottaen oppilaan omia mielenkiinnon kohteita. Esiintymiset lukukauden aikana musiikkiopiston oppilaskonserteissa ja tapahtumissa kehittävät esiintymisvalmiuksia. Lauluharrastusta suositellaan yli 10-vuotiaille.

Laulu