Lukuvuosi 2024–2025
Tutustuthan lukuvuositiedotteeseen
Varsinaisen soitonopetuksen lisäksi erilaiset yhdessä soittamisen ja laulamisen mahdollisuudet muodostavat tärkeän ympäristön musiikin oppimiselle.
Mikkelin musiikkiopistossa on monipuolinen tarjonta yhteismusiikkiin. Lue lisää meidän orkestereista, kuoroista, bändeistä, lauluyhtyeistä ja pienryhmistä.
Tutustu tästä orkestereihimme:
ABC-WINDS, joht. Marika Lindstedt
ma 16.30–17.15
ABC-Winds -puhallinorkesterissa opitaan orkesterisoiton aakkoset. Mukaan voit tulla jo kun soittoharrastusta on takana ensimmäinen vuosi. Tarvittaessa soittajille räätälöidään oman soittotaidon mukaiset stemmat, mukaan pääsevät niin puhallin- kuin lyömäsoittajatkin. Esiintymisiä ABC-Windsillä on vuoden aikana 2–3.
JUNIORI WINDS, joht. Marika Lindstedt
ma 15.30–16.30
Juniori Winds -puhallinorkesterissa soittaa ala- ja yläkoululaisia, joilla soittoharrastusta on takanaan vähintään kolme vuotta. Orkesterisoitto on jo tuttua ja nyt on aika opetella vaikeampia stemmoja ja nyanssien käyttöä orkesterisoitossa. Orkesteri on esiintynyt viime vuosien aikana musiikkiopiston konserteissa, sekä muissa tapahtumissa Mikkelissä.
MIKKELI WINDS, joht. Jukka Korhonen
ma 17.30–19.00
Mikkeli Winds on musiikkiopiston oma puhallinorkesteri, joka koostuu sekä opiston oppilaista että ulkopuolelta tulevista – avoimen osaston – soittajista. Windsiin tullaan mukaan kun opintoja on jo takana useampi vuosi.
Winds esiintyy vuodessa n. 6–10 kertaa; esiintymisiä on myös yhteistyössä eri orkestereiden kanssa ja osa niistä suuntautuu eri puolille Suomea ja myös ulkomaille.
Mikkelin Varuskuntasoittokunnan perinneyhdistys on Windsin kummi ja tärkein yhteissoittokumppani. Windsin ohjelmisto koostuu monipuolisesti sekä klassisesta että viihteellisestä musiikista.
WINDS JAZZ ORCHESTRA, joht. Juho Puikkonen
ke 17.30–19.00
Kapellimestari Markku Renko perusti Big Band -musiikkia esittävän Winds Jazz Orchestran joulukuussa 2003 Mikkelin musiikkiopistoon. WJO on tehnyt lukuisia esiintymisiä Mikkelin alueella. Keväällä 2008 orkesteri teki konserttimatkan Varsovaan.
Winds Jazz Orchestra soittaa rytmimusiikkia monessa eri genressä ja käyttää keikoillaan usein laulusolisteja.
VILHONKADUN VAUHTIJOUSET, joht. Inga Nikander
ke 15.30–16.30
Vilhonkadun vauhtijouset on pienimpien jousisoittajien orkesteri. Lapset tulevat orkesteriin, kun ovat soittaneet soitintaan noin kaksi vuotta. Vilhonkadun vauhtijousissa opetellaan orkesterisoiton alkeita, muiden kuuntelua, orkesterinjohtajan seuraamista, nuottien lukemista, improvisointia. Vuoden aikana orkesterilla on useampia esiintymisiä esim. SPR:n nälkäpäiväkonsertissa, joulukonsertissa, lastenkonsertissa ja joskus myös vierailuja musiikkiopiston muihin toimipisteisiin, joissa järjestetään yhteiskonsertti paikallisten soittajien kanssa.
VILHONKADUN JUNIORIJOUSET, joht. Emmi Salmi
ke 16.30–17.30
Vilhonkadun Vauhtijousien jälkeen Junioirijouset on seuraava jousiorkesteri. Siihen tullessaan lapset ovat soittaneet jo muutaman vuoden soittimiaan. Vilhonkadun Juniorijousissa soitetaan monenlaista musiikkia, opetellaan lisää orkesterisoittoon liittyviä asioita, improvisoidaan. Oppilaat pääsevät myös itse johtamaan orkesteria. Vuoden aikana orkesterilla on useampia esiintymisiä esim. SPR:n nälkäpäiväkonsertissa, joulukonsertissa, lastenkonsertissa ja joskus myös vierailuja musiikkiopiston toisiin toimipisteisiin, joissa järjestetään yhteiskonsertti paikallisten soittajien kanssa.
VILHONKADUN KAMARIORKESTERI, joht. Olli Helske
ti 18.00–19.30
Kun Mikkelin musiikkiopiston kamariorkesteri koottiin uudelleen parin vuoden hiljaiselon jälkeen vuonna 1999, se sai nykyisen nimensä Vilhonkadun kamariorkesteri. Orkesterissa soittavat musiikkiopiston vanhimmat jousisoitinoppilaat, tarvittaessa mukana on myös puhaltimia sekä muita soittimia. Orkesteria on vuodesta 1999 alkaen johtanut pääasiassa Olli Helske. Vaikka orkesterin ohjelmisto koostuu pääosin perinteisestä klassisesta musiikista, ei kevyempääkään ohjelmistoa ole unohdettu.
Merkittävimpiä konsertteja ovat olleet esimerkiksi kirkkokonsertit: vuonna 2002 toteutettiin J.B. Vanhalin Stabat Mater, solisteina Piritta Heinonen ja Tiina Penttinen sekä vuonna 2004 C.H. Graunin pääsiäisoratorio Der Tod Jesu, solisteina Piritta Heinonen, Lasse Penttinen ja Ville Rusanen. Nämä konsertit toteutettiin yhteistyössä Mikkelin Yhteiskoulun lukion kuoron kanssa.
Orkesteri on konsertoinut kotimaan lisäksi myös ulkomailla. Vuosina 2000, 2002, 2005 ja 2024 Saksassa sekä 2004, 2008, 2023 Tsekissä/Latviassa/Puolassa.
KITARAORKESTERI, joht. Esa Hakkarainen
to 18.00–19.00
Kitaraorkesteri on tarkoitettu kaikille musiikkiopiston kitaristeille, kaikenikäisille ja -tasoisille soittajille. Myös opiston ulkopuoliset kitaristit ovat tervetulleita soittamaan. Orkesterin ohjelmisto koostuu klassisesta musiikista, joululauluista, viihde-, elokuva- ja popmusiikista. Stemmat sovitetaan soittajien taidoille sopiviksi ja orkesterissa on mahdollisuus päästä soittamaan myös akustista bassokitaraa ja oktaavikitaraa. Kitaraorkesteri esiintyy vuosittain noin 2–4 kertaa. Tervetuloa soittamaan kannustavaan kaveriporukkaan!
KANTELEORKESTERI, joht. Senni Vesanen
ke 18.00–18.45
Kanteleorkesteri on kaikenikäisille ja -tasoisille musiikkiopiston kanteleoppilaille tarkoitettu ryhmä. Ryhmään voit osallistua myös erilaisilla kanteleilla, pienkanteleista konserttikanteleisiin. Orkesterissa soitetaan monipuolisesti erilaista musiikkia sovitettuna soittajan taitotasolle (ja soittimelle) sopivaksi: Kaikki pääsevät soittamaan yhdessä!
DEBYTANTTIORKESTERI
periodimaisesti kevätlukukaudella
Ensimmäiset kosketukset yhteismusiikkiin! Debytanttiorkesteri on tarkoitettu aloitusorkesteriksi soittajille, jotka ovat ensimmäistä vuotta perusopinnoissa. Mukaan voidaan ottaa myös soitinvalmennuksen oppilaita tai niitä toisen vuoden oppilaita, joilla ei ole vielä orkesterikokemusta. Mukaan voi tulla millä instrumentilla tahansa. Orkesteri toimii periodimaisesti: muutama harjoitus ja esiintyminen Debytanttikonsertissa.
Tutustu tästä kuoroihimme:
MUSIIKKIOPISTON KUORO joht. Jukka Korhonen
to 19.00–20.30
Musiikkiopiston kuoro toimii avoimen musiikkiopiston puolella ja on suunnattu aikuisille. Harjoitukset pidetään musiikkiopiston salissa ja kuoron johtajana toimii Jukka Korhonen.
Kuoro osallistuu musiikkiopiston konserttitoimintaan aktiivisesti ja esiintyy isoimmissa tapahtumissa monipuolisilla ohjelmistoilla.
LAPSIKUORO, joht. Päivi Juopperi
ti 18.15–19.30
Musiikkiopiston lapsikuoroon ovat tervetulleita kaikki 6–9-vuotiaaat laulamisesta innostuneet tytöt ja pojat. Mukaan pääsevät sekä musiikkiopistossa opiskelevat oppilaat että opiston ulkopuolelta tulevat lapset. Joka lukukausi kuoro esiintyy muutamissa musiikkiopiston tai sen ulkopuolisissa tilaisuuksissa. Kuoroa johtaa Päivi Juopperi.
Kuorossa lapset oppivat kuuntelemaan toisiaan. Yhteistä säveltä etsitään ääniharjoitusten kautta ja moniäänisyyteen tutustutaan kaanonien ja helppojen kaksiäänisten laulujen kautta. Rytmiikka on tärkeä osa musisoinnin ja laulamisen riemua. Siihen liittyviä leikkejä ja harjoituksia tehdään paljon, sillä musiikkia ei ole ilman liikettä.
Tervetuloa mukaan virittämään äänesi kohti riemukasta musisointia ja mukavaa yhdessä tekemistä!
Lapsikuoroon ilmoittautuminen
https://mlimo.eepos.fi/#/forms
Mikkelin musiikkiopiston bändit koostuvat rytmimusiikin instrumentteja opiskelevista oppilaista ja opetus on ryhmäopetusta. Tunneilla tutustutaan rytmimusiikin soittimien rooleihin ja afroamerikkalaisen musiikin eri tyyleihin. Lisäksi tunneilla opetellaan, miten toimia bändissä ja käydään läpi bändisoitossa tarvittavia laitteita sekä niiden toimintaperiaatteita.
Bändit esiintyvät musiikkiopiston järjestämissä tapahtumissa ja konserteissa. Esiintymisiä on vuodessa kolmesta viiteen kertaan. Bänditoiminta kartuttaa instrumenttitaitoja ja kehittää sosiaalisia taitoja.
Maanantaibändi ma klo 15.30–16.30
Tiistaibändi I (12–14 v.) ti klo 15.30–16.30
Tiistaibändi II ti klo 16.30–17.30
Keskiviikkobändi (8–11 v.) ke 14.15–15.15
Torstaibändi to klo 17.00–18.30
Mikkelin musiikkiopiston lauluyhtyeet ovat rytmimusiikkilaulua opiskelevista oppilaista koostuvia kokoonpanoja. Lauluyhtye taipuu erittäin monipuolisesti eri rytmimusiikkityyleihin. Lauluyhtye on noin 3–8 laulajan muodostama kokoonpano, jossa kutakin ääntä laulaa pääasiallisesti vain yksi laulaja. Pienessä ryhmässä laulaminen on hauskaa, motivoivaa ja sopivasti haasteellista.
Lauluyhtye to klo 18.30–19.15
Musiikkiopistossa on monta erilaista pienryhmää, näitä on lähes kaikissa soittimissa.
Pienryhmät luovat oppilaille uuden ja erilaisen näkökulman musiikin tekemiseen. Toisen muusikon kuunteleminen ja yhdessä soittaminen on kehittävää ja sosiaalisuudessaan kasvattavaa. Se luo uuden näkökulman musiikkiin.
Pienryhmiä ovat mm. toimipisteiden jousiryhmät ja uudempia mm. Rantakylän alkeisorkesteri sekä syksyllä 2024 käynnistyvä rumpuryhmä.
Tämän lisäksi musiikkiopistossa on muun muassa jousikvartetti, pianotrio, vaskikvintetti sekä harmonikkaryhmä. Kokoonpanojen kirjo on laaja aina duoista oktettiin asti. Pianisteille luontevaa on nelikätisesti soittaminen ja säestystehtävät.
Isojen orkesterien ohella pienryhmät ovat opiston työn kauniita kukkasia, jotka näkyvät myös ulospäin talostamme. Pienryhmät esiintyvät jatkuvasti erilaisissa tilaisuuksissa niin yksityisissä juhlissa kuin lippulaivoina musiikkiopiston omissa konserteissa.
Tutustuthan lukuvuositiedotteeseen